Over Guatemela

Koffie uit Guatemala behoort tot de beste koffie’s ter wereld. Met een productie van 248,000 ton koffie is het het 9e koffieproducerende land in de wereld. 

Guatemala met als hoofdstad Guatemala-Stad ligt in Centraal-Amerika en grenst aan Mexico, Belize, Honduras en El Salvador. Het land heeft een enorm divers landschap. Stranden aan de Pacific in het uiterste zuiden, de vulkanische hooglanden net daarboven, tropische regenwouden en Caribische standen naar mate je verder naar het noorden trekt. Ook het klimaat is zeer gevarieerd: zuidelijk is het droog en koel terwijl het noorden vochtig en warm is.

Koffie uit Guatemala komt vooral uit de hoog en middelhoge gebieden in het land. Tussen de vulkanen in de hoogland zijn de temperaturen, vochtigheidsgraden en hoeveelheden neerslag zeer uiteenlopend. Dit leidt tot een aantal verschillende microklimaten. In de 90er jaren heeft men getracht het land in te delen in specifieke regio’s gebaseerd op geografische, klimatologische en smaak eigenschappen van de koffie. Dit resulteerde in acht aparte regio’s met hun eigen karakteristieken. De regio’s zijn; Acatenango Valley, Antigua Coffee, Traditional Atitlán, Rainforest Cobán, Fraijanes Plateau, Highland Huehue, New OrienteVolcanic, San Marcos.

In Acatenango Valley groeit de koffie onder dikke schaduwbomen op hoogtes tot 2000 meter. Door de regelmatige uitbarstingen van de nabijgelegen vulkaan Fuego word de zandgrond constant voorzien van verse mineralen. Acatenango koffies hebben een opmerkelijke aciditeit en een nadrukklijk aanwezig aroma met een gebalanceerde body. Onze La Pangola Microlot komt uit dit gebied en wat mij meteen opvalt is hoe sappig en zoet hij is.

Antigua Coffee, omringd door de vulkanen: Agua, Fuego en Acatenango. Wordt het klimaat hier gekenmerkt door een lage luchtvochtigheid veel zon en koele nachten. De vulkanische grond houd goed vocht vast en helpt de koffiestruiken voorzien van voldoende vocht ondanks de lage hoeveelheid regenval in dit gebied. Fuego, een van Guatemala’s meest actieve vulkanen helpt door af en toe een extra zicht mineraal rijke as over de plantages uit te strooien. Ook hier groeien de koffiestruiken onder schaduwbomen die voor beschutting zorgt tegen te veel zon en af en toe zelfs forst. Een echte Antigua koffie is elegant goed gebalanceerd met een zoete smaak en een rijke aroma.

Traditional Atitlán heeft van alle vijf vulkanische regio’s het meeste organische materiaal in de grond. Wat mij hier meteen opviel was hoe overgrote deel van de koffies in dit gebied tegen de stijle vulkaan hellingen groet. Varend over het Atitlán meer ervaar je de zogenaamde Xocomil winden die er dagelijks waaien en voor een groot deel het klimaat helpen bepalen. In Atitlán zijn vooral kleine producenten actief. Koffies uit Atitlán hebben over het algemeen een heerlijk aroma met een citrus achtig zuurtje en een volle body.

Coban ligt in het regenwoud. Het is er bewolkt regenachtig en het hele jaar door koel. Coban kent een soort mist, Chipichipi, die het gebied in een sort wolkendeken kleed. De koffie’s in Coban groeien op de glooiende hellingen kenmerkend voor dit oude landschap. Kenmerkend voor Coban zijn de duidelijke fruittonen en de lichte goed gebalanceerde body en het plezierige aroma.

Fraijanes Plateau is zeer rijk aan vulkanische grond. Het plateau ligt op grote hoogte, het regent er voldoende en heerst een variabele luchtvochtigheid. Ook hier wordt regelmatig een wolk vulkanisch as over de plantages uitgestrooid. Hier door Pacaya Guatemala’s meest actieve vulkaan. Hoewel hier s’morgens vaak mist hangt wordt dit door de zon snel weg gebrand zodat de koffie’s goed kunne drogen in de zon. De koffies zijn aromatisch hebben een fijne zuurtegraad die lang blijft hangen en een goed ontwikkelde body.

Highland Huehue koffie komt uit Huehuetenango een van drie nit vulkanische koffie regio’s in Guatemala. Huehuetenango licht van deze drie het hoogst en meest droog. De warme winden die vanuit de Mexicaanse Tehuantepec vlaktes over Huehuetenango waaien beschermen de koffie’s van vorst waardoor er tot op 2000 meter koffie verbouwd kan worden. Hueheu koffie heeft een intense aciditeit met een volle body en wijn achtige tonen.

New Oriente ligt op een bewolk en regenachtig oud vulkanisch gebied de samenstelling van de grond is heel anders dan dat van de plekken met vulkanische activiteit. Koffie in Oriente wordt bijna geheel verbouwd door kleine producenten. Wat ooit een van de meest arme en geïsoleerde gebieden was in Guatemala is nu een Bruisende groeihaard. De koffie’s Oriente zijn goed in balans een volle body met veel chocoladetonen.

De laatste van de acht is de Warmste van de acht koffie regio’s in Guatemala San Marcos heeft gelukkig ook de meeste regen. tot wel 5.000mm per jaar. Net als de meeste andere afgelegen koffie regio’s in Guatemala wordt de koffie hier op de plantages zelf verwerkt. Omdat de vele regen ook nog eens onvoorspelbaar valt word veel van de koffie voor gedroogd in de zon en mechanisch nagedroogd. Bij koffie’s uit San Marcos vind je Bloesemige tonen in zowel het aroma als in de smaak. De aciditeit is duidelijk aanwezig en de body goed in balans.

Over de boer

 ProducerFernando Diaz
 RegionPueblo Nuevo Viñas, Guatemala
 Elevation1600 – 1800 meters
 ProcessFully Washed & Dried on Raised Beds
 VarietyBourbon & Catuai
 HarvestJanuary 2015 – April 2015
 StorageGrainPro™
 RelationshipSecond Year Direct Trade
santa ana fernando

Over de koffie

Koffie
Guatemala is op dit ogenblik de 10e grootste koffieproducent van de wereld en produceert jaarlijks 
ruim 4 miljoen balen (1 baal = 60 kg groene koffiebonen), dat is 2,5% van de wereldproductie.

Koffie uit Guatemala wordt door veel deskundigen beschouwd als één van de beste soorten ter wereld. 
Koffie in Guatemala wordt verbouwd op grote haciënda’s (plantages) en finca’s (boerderijen) van 
niet-indianen, en ook op de vele duizenden kleine boerderijen van indianen, grotendeels in de 
hooglanden. De smaakkenmerken van koffie uit Guatemala verschillen per gebied, maar kunnen 
in het algemeen omschreven worden als rond en vol van smaak met een veelzijdig aroma. 
De twee beroemdste koffiesoorten in Guatemala zijn Antigua en Coban. De Antigua is het meest bekend. 
De koffietuinen liggen hier goed beschermd tussen de omringende vulkanen. De rijke vulkanische 
bodem, de lage vochtigheid, veel zon en koele nachten, leveren een koffie die tot de top van 
de “gourmet” categorie behoort.

Guatemala ligt dicht bij de evenaar. De koffieplanten worden op grote hoogte geplant. Omdat veel van de planten in de schaduw groeien, is de kwaliteit van de koffiebessen erg goed. De koffieplanten groeien tevens op vulkanische grond. De combinatie van dit alles levert grote olifantsbonen op, die voortreffelijk smaken.

Bjorn op zoek naar nieuwe varietals in Guatemala