Over Braziliaanse kofifie

Brazilië is verreweg ‘s werelds grootste producent van koffie. Momenteel groeit in Brazilië ongeveer een derde van de koffie van de wereld, hoewel in het verleden het marktaandeel zo’n 80 procent was. Koffie werd in 1727 ingevoerd vanuit Frans-Guyana, waardoor de koffie zich snel verspreidde en de koffie-industrie in Brazilië razendsnel groeide. Brazilië legt volgens een aantal kenners de nadruk op kwantiteit en minder op kwaliteit, maar kent een aantal verfijnde koffiesoorten die we je graag laten proeven.

Brazilië produceert zo’n 2.720.520 ton koffie per jaar. Hiervan bestaat 67 procent uit Arabica en 33 procent uit Robusta. In Brazilië wordt Robusta meestal Conillon genoemd en wordt geproduceerd in regio’s zoals Rondonia.

Kwalitatieve Braziliaanse koffies hebben vaak een lage zuurgraad, een medium body, zijn zoet en hebben chocolade en nootachtige smaken.

Over de Boer

OriginBrazil
RegionSão Sebastião da Grama, South of Minas Gerais
FarmFazenda Rainha
VarietyYellow Bourbon
Altitude1150–1350 masl

Over de koffie

Koffie van fazenda Rainha is door de gebalanceerde smaak, diepe chocoladetonen en zachte zuurgraad uitermate geschikt als espresso. Tijdens het drinken ervaart u een romig mondgevoel en bij de afdronk proeft u zoete karamel. Deze zoetheid ontstaat door de ‘pulped natural’ behandelmethode, die na het plukken wordt toegepast.
Fazenda Rainha heeft meerdere keren de Cup of Excellence gewonnen (oa. in het jaar 2000, 2001, 2005, 2006, 2009 en 2010 en 2011). In 2011 stond Fazenda Rainha met een score van 91,41 op de eerste plaats.

De plantage is eigendom van de familie Carvalho Dias sinds 1890. 
Momenteel wordt de plantage beheerd door de neef van de eigenaar; Gabriël de Carvalho Dias.
Beheerder Gabriël houdt zich veel bezig met het verbeteren van de kwaliteit van koffie in Brazilië. Hij is als producent frequent finalist bij de Brasil Cup of Excellence en tevens één van de stichters van ‘Brasil Specialty Coffee Association’ (BSCA).

Fazenda Rainha strekt zich uit over 480 hectare grond, waarvan 190 hectare wordt gebruikt voor de koffieproductie. Bijna alle taken op de boerderij worden uitgevoerd met de hand, de steile ligging van de plantage maakt het gebruik van machines vrijwel onmogelijk. 

De koffiebessen worden wanneer ze helemaal rijp zijn, handmatig geplukt boven een doek om te voorkomen dat de bessen in contact komen met de aarde. Om fermentatie te voorkomen worden de bessen dezelfde dag gepulpt en gespreid op grote terrassen om te drogen. Na het drogen van de koffie wordt opgeslagen in houten graanschuren.
De geografische omstandigheden vormen tezamen met de gemiddelde jaarlijkse neerslag tussen de 1800 en 2000 mm en een gemiddelde temperatuur van 19°C, de ideale omstandigheden voor de productie van specialty coffee.
De boerderij ligt op ongeveer 1100-1500 meter boven de zeespiegel, in de Mogiana regio van de staat São Paolo, een van de hoogste plateau gebieden in Brazilië. Dit glooiende, vruchtbare gebied langs de São Paulo kant van de São Paulo/Minas grens, is ook de thuisbasis van enkele van de oudste koffieboerderijen van Brailië. 
Beheerder Gabriël is sterk toegewijd aan sociale en ecologische duurzaamheid. Water komt uit een bron op het landgoed en het afvalwater wordt zorgvuldig behandeld om te voorkomen dat de bron wordt vervuild. Er is een actief boomplantprogramma om inheemse soorten te herbevolken om een goed ecologisch evenwicht te behouden. Ten minste 25% van de koffieplantage bestaat uit ongerept tropisch regenwoud.

De meeste werknemers wonen op het terrein in 25 volledig uitgeruste personeelswoningen. De boerderij heeft een schoolbus om kinderen naar school te brengen, een clubhuis en een voetbalveld voor de werknemers en hun gezinnen.